Oddělení nutričních terapeutů
Provozní doba
Den | Čas | |
---|---|---|
Pondělí – Pátek | 06:00–14:30 | dle objednání |
Mgr. Michaela Cvejnová
Den | Čas | |
---|---|---|
Pondělí a Středa | 06:00–14:30 | dle objednání |
Monika Bicencová, DiS.
Den | Čas | |
---|---|---|
Pondělí – Pátek | 07:00–15:30 | dle objednání |
Nela Rýglová
Den | Čas | |
---|---|---|
Pondělí – Pátek | 07:30–14:30 | dle objednání |
Nová poradna nutričního terapeuta v náchodské nemocnici!
• Trápí Vás nadváha, obezita nebo máte naopak problém s nízkou hmotností?
• Léčíte se s vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu, onemocněním ledvin, žaludku, střev nebo jiným onemocněním, u kterého je nutné dietní omezení?
• Podstoupili jste operační výkon, po kterém musíte upravit stravu?
• Trpíte potravinovými alergiemi a potřebujete pomoct se sestavením jídelníčku?
• Potřebujete poradit s výživou seniora či imobilního pacienta?
• Jste těhotná nebo kojíte a potřebujete poradit s vhodnou stravou nebo s výživou dítěte?
Co Vás u nás čeká?
• Provedeme vstupní vyšetření, propočítáme nutriční potřeby s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu, vypracujeme nutriční plán, sestavíme jídelníček v harmonii s Vašimi sociálními, náboženskými či ekonomickými podmínkami, vysvětlíme nutné úpravy ve stravování
• V případě, že máte doporučení od svého lékaře (poukaz na vyšetření), je poradenství plně hrazeno ze zdravotního pojištění
• Poradenství poskytujeme také samoplátcům: cena vstupní konzultace 430 Kč, každá další konzultace 210 Kč
Popis pracoviště
Nutriční ambulance sídlí v budově E, 3. patro.
Nutriční terapeuti (dříve dietní sestry) na klinických pracovištích ONN aktivně vyhledávají nutričně rizikové pacienty, provádějí nutriční vyšetření pacientů a sestavují individuální režim stravování u nutričně rizikových pacientů.
Provádějí edukace hospitalizovaných i ambulantních pacientů, případně jejich rodinných příslušníků nebo zákonných zástupců v oblasti dietního omezení pacienta s návrhem jídelníčku a receptur, podávají informace o vhodnosti či nevhodnosti konzumace určitých druhů potravin vzhledem k onemocnění a další.
Úzce spolupracují s lékaři, sestrami i pracovníky stravovacího provozu. Dohlížejí nad provozem stravovacích zařízení v ONN, provádějí kontrolu kvality surovin a hotových pokrmů, dohlížejí nad průběhem přípravy a výdeje stravy.
Zajišťují zápůjčky enterálních pump pacientům v ambulantní péči, provádějí zaškolení a odborné poradenství v manipulaci s enterální pumpou.
Nutriční terapeuti jsou dále zodpovědní za koordinaci a činnost Stravovacích komisí ONN příslušejících k jednotlivým kuchyním, jejichž hlavním cílem je zlepšování úrovně stravování pro pacienty i zaměstnance ve všech lokalitách ONN.
V rámci klinické nutriční péče o hospitalizované pacienty poskytujeme:
- Vyšetření pacienta nutričním terapeutem, zhodnocení nutričního stavu pacienta
- Vypracování nutriční anamnézy pacienta
- Poradu, pohovor s nutričním terapeutem
- Sestavení a realizace individuálního výživového plánu při specifických požadavcích na výživu během hospitalizace
- Propočet nutriční bilance – energetické potřeby atd.
- Doporučení doplňkové výživy formou klinických přípravků a poradenství při výběru optimální formy enterální výživy nebo modulárních dietetik (přípravky speciální výživy)
- Edukace a reedukace nutričním terapeutem
- Propočet nutriční potřeby ve vazbě na aktuální zdravotní stav s ohledem na výsledky laboratorních ukazatelů stavu výživy a na další plánovaný léčebný program
V rámci ambulantní nutriční péče poskytujeme:
- Vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta nutričním terapeutem s ohledem na aktuální zdravotní stav, aktuální příjem stravou, hojení nebo rekonvalescence (stanovení výšky, hmotnosti, BMI, stanovení energetické potřeby a potřeby jednotlivých živin s ohledem na aktuální zdravotní stav, věk, pohlaví a fyzickou aktivitu).
- Propočet nutriční bilance pomocí software – stanovení příjmu energie a živin ze záznamu aktuálního jídelního lístku, případné dalších forem podávané výživy – enterální výživa, sipping (tekutá výživa v lahvičkách, tzv.nutriční drinky), modulární dietetika, parenterální výživa a jejich vzájemné kombinace.
- Sestavení nutričního plánu pacienta ve vazbě na aktuální stav a diagnózu.
- Edukace pacienta, zákonného zástupce i rodinných příslušníků nutričním terapeutem o skladbě a systému stravování při zjištěném onemocnění, při výskytu komplikací onemocnění.
- Reedukace nutričním terapeutem – navazují na edukaci o skladbě a systému stravování. Identifikují a řeší případné zjištěné chyby ve stravování, zhoršení laboratorních parametrů ovlivněných stravováním. Cílem je zabránit zhoršování stavu pacienta po stránce nevhodné nebo nedostatečné výživy.
- Indikace sippingu (enterální klinické výživy určené k popíjení) nutričním terapeutem po stanovení rozdílu mezi nutriční potřebou a reálnou schopností příjmu živin pacientem běžnou stravou. Sestavení vhodné kombinace a dávkování s ohledem na optimální skladbu přípravků určených k popíjení.
- Poradenství poskytujeme i v případě, kdy se potřebujete poradit, co svému blízkému přinést do nemocnice. Nevhodná strava může vyvolat zdravotní komplikace a naopak dobře zvolená strava, může pacientovi navrátit chuť k jídlu a zlepšit jeho psychickou pohodu.
Personál
Ke stažení
Příloha | Velikost |
---|---|
Poradna nutričního terapeuta v náchodské nemocnici | 2.29 MB |
Bezlepková dieta | 121.35 KB |
Tekutá dieta | 151.24 KB |
Šetřící dieta | 159.58 KB |
Dieta s omezením tuků | 191.54 KB |
Bezezbytková dieta | 199.97 KB |
Dieta s omezením bílkovin | 139.65 KB |
Redukční dieta | 153.79 KB |
Diabetická dieta | 273.54 KB |