Oddělení nutričních terapeutů
Popis pracoviště
Nutriční terapeuti (dříve dietní sestry) na klinických pracovištích ONN aktivně vyhledávají nutričně rizikové pacienty, provádějí nutriční vyšetření pacientů a sestavují individuální režim stravování u nutričně rizikových pacientů.
Provádějí edukace hospitalizovaných i ambulantních pacientů, případně jejich rodinných příslušníků nebo zákonných zástupců v oblasti dietního omezení pacienta s návrhem jídelníčku a receptur, podávají informace o vhodnosti či nevhodnosti konzumace určitých druhů potravin vzhledem k onemocnění a další.
Úzce spolupracují s lékaři, sestrami i pracovníky stravovacího provozu. Dohlížejí nad provozem stravovacích zařízení v ONN, provádějí kontrolu kvality surovin a hotových pokrmů, dohlížejí nad průběhem přípravy a výdeje stravy.
Zajišťují zápůjčky enterálních pump pacientům v ambulantní péči, provádějí zaškolení a odborné poradenství v manipulaci s enterální pumpou.
Nutriční terapeuti jsou dále zodpovědní za koordinaci a činnost Stravovacích komisí ONN příslušejících k jednotlivým kuchyním, jejichž hlavním cílem je zlepšování úrovně stravování pro pacienty i zaměstnance ve všech lokalitách ONN.
V rámci klinické nutriční péče o hospitalizované pacienty poskytujeme:
- Vyšetření pacienta nutričním terapeutem, zhodnocení nutričního stavu pacienta
- Vypracování nutriční anamnézy pacienta
- Poradu, pohovor s nutričním terapeutem
- Sestavení a realizace individuálního výživového plánu při specifických požadavcích na výživu během hospitalizace
- Propočet nutriční bilance – energetické potřeby atd.
- Doporučení doplňkové výživy formou klinických přípravků a poradenství při výběru optimální formy enterální výživy nebo modulárních dietetik (přípravky speciální výživy)
- Edukace a reedukace nutričním terapeutem
- Propočet nutriční potřeby ve vazbě na aktuální zdravotní stav s ohledem na výsledky laboratorních ukazatelů stavu výživy a na další plánovaný léčebný program
V rámci ambulantní nutriční péče poskytujeme:
- Vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta nutričním terapeutem s ohledem na aktuální zdravotní stav, aktuální příjem stravou, hojení nebo rekonvalescence (stanovení výšky, hmotnosti, BMI, stanovení energetické potřeby a potřeby jednotlivých živin s ohledem na aktuální zdravotní stav, věk, pohlaví a fyzickou aktivitu).
- Propočet nutriční bilance pomocí software – stanovení příjmu energie a živin ze záznamu aktuálního jídelního lístku, případné dalších forem podávané výživy – enterální výživa, sipping (tekutá výživa v lahvičkách, tzv.nutriční drinky), modulární dietetika, parenterální výživa a jejich vzájemné kombinace.
- Sestavení nutričního plánu pacienta ve vazbě na aktuální stav a diagnózu.
- Edukace pacienta, zákonného zástupce i rodinných příslušníků nutričním terapeutem o skladbě a systému stravování při zjištěném onemocnění, při výskytu komplikací onemocnění.
- Reedukace nutričním terapeutem – navazují na edukaci o skladbě a systému stravování. Identifikují a řeší případné zjištěné chyby ve stravování, zhoršení laboratorních parametrů ovlivněných stravováním. Cílem je zabránit zhoršování stavu pacienta po stránce nevhodné nebo nedostatečné výživy.
- Indikace sippingu (enterální klinické výživy určené k popíjení) nutričním terapeutem po stanovení rozdílu mezi nutriční potřebou a reálnou schopností příjmu živin pacientem běžnou stravou. Sestavení vhodné kombinace a dávkování s ohledem na optimální skladbu přípravků určených k popíjení.
- Poradenství poskytujeme i v případě, kdy se potřebujete poradit, co svému blízkému přinést do nemocnice. Nevhodná strava může vyvolat zdravotní komplikace a naopak dobře zvolená strava, může pacientovi navrátit chuť k jídlu a zlepšit jeho psychickou pohodu.
Personál
Ke stažení
Příloha | Velikost |
---|---|
![]() | 45.5 KB |
![]() | 47 KB |
![]() | 54 KB |
![]() | 54.5 KB |
![]() | 51 KB |
![]() | 49.5 KB |
![]() | 46 KB |
![]() | 148 KB |