Oddělení nutričních terapeutů

Pracovní doba

Monika Bicencová Dis.

Den Čas Poznámka
Pondělí 07:00–15:30 Náchod
Úterý 07:00–15:30 Náchod
Středa 07:00–15:30 Broumov
Čtvrtek 07:00–15:30 Náchod
Pátek 07:00–15:30 Náchod
Nové Město nad Metují   na základě předchozí telefonické domluvy

Bc. Martin Zastko

Den Čas Poznámka
Pondělí 06:00–14:30 Jaroměř
Úterý 06:00–14:30 Rychnov nad Kněžnou
Středa 06:00–14:30 Rychnov nad Kněžnou
Čtvrtek 06:00–14:30 Rychnov nad Kněžnou
Pátek 06:00–14:30 Jaroměř

Popis pracoviště

Nutriční terapeuti (dříve dietní sestry) na klinických pracovištích ONN aktivně vyhledávají nutričně rizikové pacienty, provádějí nutriční vyšetření pacientů a sestavují individuální režim stravování u nutričně rizikových pacientů.

Provádějí edukace hospitalizovaných i ambulantních pacientů, případně jejich rodinných příslušníků nebo zákonných zástupců v oblasti dietního omezení pacienta s návrhem jídelníčku a receptur, podávají informace o vhodnosti či nevhodnosti konzumace určitých druhů potravin vzhledem k onemocnění a další.

Úzce spolupracují s lékaři, sestrami i pracovníky stravovacího provozu. Dohlížejí nad provozem stravovacích zařízení v ONN, provádějí kontrolu kvality surovin a hotových pokrmů, dohlížejí nad průběhem přípravy a výdeje stravy.

Zajišťují zápůjčky enterálních pump pacientům v ambulantní péči, provádějí zaškolení a odborné poradenství v manipulaci s enterální pumpou.

Nutriční terapeuti jsou dále zodpovědní za koordinaci a činnost Stravovacích komisí ONN příslušejících k jednotlivým kuchyním, jejichž hlavním cílem je zlepšování úrovně stravování pro pacienty i zaměstnance ve všech lokalitách ONN.

V rámci klinické nutriční péče o hospitalizované pacienty poskytujeme:

  • Vyšetření pacienta nutričním terapeutem, zhodnocení nutričního stavu pacienta
  • Vypracování nutriční anamnézy pacienta
  • Poradu, pohovor s nutričním terapeutem
  • Sestavení a realizace individuálního výživového plánu při specifických požadavcích na výživu během hospitalizace
  • Propočet nutriční bilance – energetické potřeby atd.
  • Doporučení doplňkové výživy formou klinických přípravků a poradenství při výběru optimální formy enterální výživy nebo modulárních dietetik (přípravky speciální výživy)
  • Edukace a reedukace nutričním terapeutem
  • Propočet nutriční potřeby ve vazbě na aktuální zdravotní stav s ohledem na výsledky laboratorních ukazatelů stavu výživy a na další plánovaný léčebný program

V rámci ambulantní nutriční péče poskytujeme:

  • Vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta nutričním terapeutem s ohledem na aktuální zdravotní stav, aktuální příjem stravou, hojení nebo rekonvalescence (stanovení výšky, hmotnosti, BMI, stanovení energetické potřeby a potřeby jednotlivých živin s ohledem na aktuální zdravotní stav, věk, pohlaví a fyzickou aktivitu).
  • Propočet nutriční bilance pomocí software – stanovení příjmu energie a živin ze záznamu aktuálního jídelního lístku, případné dalších forem podávané výživy – enterální výživa, sipping (tekutá výživa v lahvičkách, tzv.nutriční drinky), modulární dietetika, parenterální výživa a jejich vzájemné kombinace.
  • Sestavení nutričního plánu pacienta ve vazbě na aktuální stav a diagnózu.
  • Edukace pacienta, zákonného zástupce i rodinných příslušníků nutričním terapeutem o skladbě a systému stravování při zjištěném onemocnění, při výskytu komplikací onemocnění.
  • Reedukace nutričním terapeutem – navazují na edukaci o skladbě a systému stravování. Identifikují a řeší případné zjištěné chyby ve stravování, zhoršení laboratorních parametrů ovlivněných stravováním. Cílem je zabránit zhoršování stavu pacienta po stránce nevhodné nebo nedostatečné výživy.
  • Indikace sippingu (enterální klinické výživy určené k popíjení) nutričním terapeutem po stanovení rozdílu mezi nutriční potřebou a reálnou schopností příjmu živin pacientem běžnou stravou. Sestavení vhodné kombinace a dávkování s ohledem na optimální skladbu přípravků určených k popíjení.
  • Poradenství poskytujeme i v případě, kdy se potřebujete poradit, co svému blízkému přinést do nemocnice. Nevhodná strava může vyvolat zdravotní komplikace a naopak dobře zvolená strava, může pacientovi navrátit chuť k jídlu a zlepšit jeho psychickou pohodu.

Personál

Ke stažení

PřílohaVelikost
PDF icon Bezlepková dieta302.3 KB
PDF icon Tekutá dieta370.72 KB
PDF icon Šetřící dieta380.22 KB
PDF icon Dieta s omezením tuků383.14 KB
PDF icon Bezezbytková dieta453.66 KB
PDF icon Dieta s omezením bílkovin334.04 KB
PDF icon Redukční dieta306.69 KB
PDF icon Diabetická dieta564.42 KB